Next Previous Contents

3. Dialogknappar

Här är funktionerna ihopkopplade med de olika knapparna.

3.1 Lägga till

Denna funktion lägger till rader för fler medlemmar (ännu inte klar).

3.2 Ta bort

Denna funktion gör att du kan ta bort en administrativ grupp. Den tar bort informationen i Linuxconf men inte filerna i

        /etc/linuxconf/admgroups/group-id
        

3.3 Publicera

Den funktionen tar en 'bild' av det utvalda sub-systemet i administrationsträdet. Den 'bilden' installeras i

        /etc/linuxconf/admgroups/group-id
        

Väl publicerad kommer en administrativ grupp att kunna delas med medlemmar i den gruppen, antingen med export funktionen eller på vilket sätt du kan komma på. Biblioteksträdet i en administrativ grupp kan installeras på vilken linuxconfstation som helst med netadmmodulen, och inporteras för att göra den brukbar.

3.4 Export

Export använder ett personifierat protokoll för att nå en annan Linuxconfvärd. Det skickar sedan innehållet i administrations- gruppens förvaringplats och utlöser importproceduren och en aktiveringsprocedur (netconf --update).

För närvarande så är denna procedur manuell. För varje medlem i den administrativa gruppen frågar Linuxconf dig om rootlösenordet. Med detta lösenord kan du sedan få behörighet att avsluta operationen.

Detta är bara ett sätt en administrativ grupps förvaringsplats kan delas. Man kan välja att exportera den med NFS eller något annat välkänt nätverksprotokoll

Vi tror att mycket kommer behöva göras för att man ska kunna skapa delning av administratörsträd tillgängligt för alla olika nätverksmiljöer. Förslag på färbättringar välkomnas.

Speciella konton för fjärradministration och klusterhantering

Linuxconf använder speciella protokoll för fjärradministration och klusterhantering. Dessa protokoll kan kapslas in för att öka konnektivitet och säkerhet.

Ett bra inkappslingsverktyg är ssh (secure shell). ssh är en bra ersättning för t.ex rlogin, rsh, rcp och telnet. Det gör i grund och botten samma saker, men med stark kryptering och komprimering.

ssh är också användbart för att fjärrkoppla ihop två processer genom att det tillhandahåller en säker krypterad länk. Det är så Linuxconf använder det.

Genom att skapa speciella konton på arbetsstationer och servrar kan du använda det med Linuxconf utan att ens veta om det. Detta är på experimentstadiet och kommentarer välkomnas.

Hur man sätter upp en värd för klusterhantering

Linuxconf använder ssh för att koppla upp en länk. Det förväntar sig att ett speciellt "netadm" konto redan finns på fjärrdatorn. Denna användare måste ha skalet

        /usr/lib/linuxconf/lib/netadmshell
        

kontot får INTE ha ett lösenord. Iden är att starta igång Linuxconf på en gång varvid Linuxconf kommer att fråga efter rootlösenordet via sitt fjärrhanteringsprotokoll.

Du kan använda ssh för att begränsa tillgången till din maskin. De kommer ju behöva rootlösenordet för att komma åt den.


Next Previous Contents