När du konfigurerar en Linux dator som kör Sendmail
måste du göra följande.
Du måste minst specificera vad du har avsett att göra med systemet. Är det en arbetsstation eller en e-postserver? Vilken domän används för e-post? ...
Du kan sätta undantag i dirigeringen. Om du vet en genväg till en speciell site eller domän kan du informera Sendmail om detta här. Detta är speciellt användbart för att koppla uucpsiter mot internet.
Detta låter dig dirigera e-post baserat på användarens och domänens destination. På detta sätt kan man hantera e-post för en domän på ett sätt och göra undantag för ett fåtal användare i den domänen. Denna egenskap är ingen ersättning för normala användaralias även om det ser ut att göra samma saker.
Du kan definiera filter som ersätter avsändaren/domänen i ett epostmeddelande med en annan avsändare och domän. Detta är användbart för epost där man inte kan bestämma varifrån brevet kommer. Om det är ett brev som kommer inifrån en domän som du känner till så kan du reparera det här.
Detta låter din server dirigera epostmeddelanden till din faxmotor. Det stöder ett flertal access kontroll regler. E-post till fax erbjuder ett universiellt sätt att faxa från en dator. Lätt att använda och användbart för alla användare och system.
En virtuell epostdomän låter dig sätta en användarlista för för varje domän som är obereonde av varandra på en gemensam server. Varje virtuell domän kan ha sin egen administratör.
Denna egenskap underlättar handhavandet av användarkonton då varje domän har sin egen lista. Vidare kan varje virtuell domän flyttas från server till server för att jämna ut belastningen.
Ett måste för större organisationer och ISP.
En del användare kan vilja ta emot sin e-post under
olika namn, eller så kanske du vill sätta en "pseudo"
användare och skicka posten som denna användare ska ha till
en riktig användare. Bra exepmpel är
postmaster
, info
och support
.
Varje virtuell domän har sin egen aliaslista för dess användare.
Sendmail konfigureras med filen /etc/sendmail.cf
.
Filen innehåller rätt komplexa konfigurationskommandon och liknar
mer ett programmeringsspråk än en konfigurationsfil.
Av denna anledning editeras filen inte av linuxconf utan
genereras från början varje gång.
När man använder detta menyval frågar linuxconf om du verkligen vill generera den filen.
Om du ändrar saker i sendmail konfigurationen med linuxconf föreslår den att du genererar en ny sendmail.cf för att dessa ändringar ska ta kraft.
Se kommentaren i början av /etc/sendmail.cf
för att
se hur den byggs och hur man modifierar den (endast för experter)
Denna dialog låter dig skriva in epostadresser, domäner och IP-nummer från vilka du inte vill ta emot e-post.
Du kan skriva in värd och nätverksnummer för vilka du vill tillåta e-post reläande. Som regel tillåter du bara dina egna nätverk här.
Samma som ovan utom att du skriver namn och domän istället för IP nummer.
Du skriver in namn, IP-nummer, nätverk och domäner till vilka du acceptera att reläa.