Både DOS och OS/2 är operativsystem för en enstaka användare. Deras filsystem saknar de flesta egenskaper som förväntas i ett fleranvändarsystem som Linux.
Det finns t ex inte ägare till filer. Det betyder att när en DOS-disk är monterad i ett Linux filsystemträd, så kommer filerna att vara tillgängliga för varje användare i maskinen.
Tänk på att Linux är ett fleranvändarsystem. Det är ganska enkelt att skapa användarkonton i ditt system för medarbetare så att de kan dela på din processor eller systemtjänster. Det skulle vara otrevligt att senare finna att alla har tillgång till varje personlig fil du har på dina DOS-partitioner.
Linux ger möjlighet till en bra lösning på detta. Du kan logiskt lägga in ägarskap och skydd i alla filer och kataloger på DOS-partitionerna. Ingen information skrivs till partitionerna. Det är helt enkelt en presentation som Linux tillhandahåller.
Här är valmöjligheterna du kan kontrollera:
Textfiler arkiveras i något olika format i DOS och OS/2 jämfört med Unix och Linux. Skillnaden består av hur radslut anges.
DOS använder en sekvens av två tecken (en ascii
CR
som följs av ascii LF
. Unix använder endast ett
enda LF
.
Filsystemen DOS
, Umsdos
och Hpfs
har ett gemensamt
alternativ för att göra det lätt att dela filer på disk mellan
Linux och DOS eller OS/2.
Här är tillgängliga översättningslägen:
När ett översättningsläge väl har valts, så gäller det både vid läsning och skrivning vilket gör det nästan osynligt för Linux-applikationer.
Observera att den nuvarande trenden är mot flexibla systemrutiner (textredigerare) som kan hantera båda formaten istället för att använda filsystemstrick som detta.